Med utsikt över hela Vätterbygden, från Munksjön i söder längs Vätterns nord-sydliga riktning till Visingsö i norr, över Jönköping, Huskvarna och Ljungarum. Där ligger idag Södra Vätterbygdens Folkhögskola (SVF), strax ovanför Stadsparken, avskilt, men med bara 20 minuters gångväg till centrum.
I mer än 100 år har skolan funnits. I mer än 100 år har SVF skapat förutsättningar för möten mellan människor. Möten för kunskap, utbildning och inte minst bildning. Möten mellan människor av olika tro, olika traditioner och olika synsätt. Ambitionen har varit och är att få vara med, gå tillsammans med människor och i dialog se hur människor utvecklas till att bli det man kanske inte trodde man kunde bli. Vara med i den process som skapar ansvarstagande i det gemensamma arbetet för ett demokratiskt samhälle.
SVF vilar på en kristen värdegrund och ser därmed alla människors lika värde oavsett social och etnisk tillhörighet, trosbekännelse, sexuell läggning, kön eller funktionsnivå. SVF vill vara en mötesplats för människor och idéer och vill genom olika kunskapsformer som fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet ge ett helhetsperspektiv. Skolan har totalt ca 300 studerande på de långa kurserna. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.
Equmeniakyrkan och ungdomsförbundet Equmenia är huvudman för SVF. Det betyder bl a att SVF utifrån en kristen humanistisk människosyn ser ”alla människors lika värde oavsett social och etnisk tillhörighet, trosbekännelse, funktionsnivå, kön eller sexuell läggning.” (ur Verksamhetsplanen 2010-2012).
Södra Vätterbygdens Folkhögskola har i dag sex linjer, ca 300 elever, drygt 50-talet anställda. Internatet med möjlighet att ta emot 136 boende ska vara en drogfri miljö. SVF har sin egen sporthall – Månhallen – för både schemalagd och frivillig idrott.
Förutom folkhögskoleverksamheten bedriver SVF en kurs- och konferensverksamhet genom SVF Konferens.