Regiecentrum Bescherming en Veiligheid biedt jeugdigen en/of volwassenen de noodzakelijke bescherming wanneer zij ernstig in hun ontwikkeling of welbevinden worden bedreigd en waarvoor veiligheid niet vanzelfsprekend is.
Onze organisatie telt rond de 260 medewerkers. Regiecentrum Bescherming en Veiligheid bestaat uit de onderdelen Jeugd- en Gezinsbescherming en Veilig Thuis Friesland.
Jeugd- en Gezinsbescherming (gecertificeerde instelling) voert de maatregelen uit die door de rechter zijn opgelegd: jeugdbescherming en jeugdreclassering. Ook voeren we begeleiding in vrijwillig kader uit. De focus van onze medewerkers ligt op waarborgen van de veiligheid van jeugdigen, het voorkomen van delinquent gedrag en het versterken van de eigen kracht van het gezin. We voeren dit uit in heel Friesland.
Veilig Thuis Friesland is het advies- en meldpunt voor kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling. We komen in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid van een kind of als er sprake is van geweld in de huiselijke sfeer. Iedereen die zich zorgen maakt over wat er gebeurt in een thuissituatie (kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, slachtoffers, daders, omstanders en professionals) kunnen contact opnemen met Veilig Thuis Friesland.
Onze medewerkers kijken samen met cliënt, gezin, netwerk en lokale hulpverlening naar een oplossing. Samen werken we aan het herstel van een veilige situatie. Dat geldt ook voor het team Spoedeisende Hulp dat 24 uur per dag bereikbaar is bij crisissituaties.
Als Jeugd- en Gezinsbescherming en Veilig Thuis Friesland werken we, in gebiedsgebonden SAVE-teams, nauw samen met de gemeentelijke wijk- en gebiedsteams. Wij sluiten aan met een outreachende aanpak en grijpen vanuit onze wettelijke verantwoordelijkheid in waar nodig.
Onze missie en visie hebben wij vertaald in de slogan: 'Grip op veilig leven'. GRIP hebben wij vertaald naar onze kernwaarden: Gezamenlijk, Respectvol, Integer, Professioneel