Om je architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschaps- of interieurarchitect te mogen noemen, moet je ingeschreven staan in het architectenregister. Het architectenregister heeft ongeveer 13.500 ingeschrevenen. Inschrijven kan normaal gesproken als je een kwalificerend diploma hebt en de beroepservaringperiode (BEP) hebt doorlopen. Het Architectenregister verzorgt de zelfstandige route van de BEP en houdt toezicht op de invulling en kwaliteit van de gehele BEP.
Na inschrijving heb je een jaarlijkse bij- en nascholingsplicht. Een titel als deze wordt niet voor niets op deze manier beschermd.
De belangrijkste redenen voor inschrijving in het register zijn:
- met de inschrijving onderscheidt de geregistreerde zich als gekwalificeerde beroepsbeoefenaar;
- werkgevers en opdrachtgevers kunnen als voorwaarde stellen dat een ontwerper staat geregistreerd;
- voor (internationale) prijsvragen en aanbestedingen kan als voorwaarde worden gesteld dat je staat ingeschreven in het architectenregister;
- het verrichten van werkzaamheden in andere EU-lidstaten (en veelal ook buiten de EU) is eenvoudiger voor personen die geregistreerd zijn.
Bureau Architectenregister is op grond van de Wet op de architectentitel belast met het beheer van het register en is een zelfstandig bestuursorgaan. Wij zien het als onze taak om een spin in het web te zijn binnen de gehele sector. Wij hebben relaties met andere overheidsinstellingen, beroepsverenigingen, opdrachtgevers, (zuster)organisaties in Europa en daarbuiten. Het Architectenregister zal kennisdelen, kwalificaties en bij- en nascholing altijd hoog op de agenda zetten. Alleen zo blijft de titel van architect, stedenbouwkundige, interieur- en tuin- en landschapsarchitect er één waar je op kunt blijven bouwen.