Het Vlaams Kinderrechtencommissariaat ziet toe op de naleving van kinderrechten in Vlaanderen. Dat doen we door te luisteren naar kinderen, jongeren, ouders en professionals. We onderzoeken onafhankelijk hun klachten over mogelijke schendingen van kinderrechten. We bemiddelen en geven individueel advies. Voor het Vlaams Parlement en andere beleidsmakers formuleren we concrete beleidsadviezen. Zo willen we de stem van kinderen en jongeren maximaal laten weerklinken.
Klachten behandelen
De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat is er voor jongeren onder de 18 jaar en hun belangenbehartigers. Als volwassene kan je klacht indienen zolang het gaat over de rechten van een min 18-jarige.
Zijn de rechten van een min 18-jarige geschonden door een dienst of overheid? Loopt een jongere vast in regelgeving en procedures? Of in hun relatie met een organisatie of instantie? Dan kloppen ze best bij de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat aan.
Daar kunnen ze klacht indienen over schendingen van rechten van kinderen en jongeren op verschillende terreinen zoals gezondheidszorg, milieu, onderwijs, tewerkstelling, justitie, mobiliteit, gezin, vrije tijd, hulpverlening, ruimtelijke ordening, wonen.
De Klachtenlijn onderzoekt grondig en onafhankelijk de klachten. De Klachtenlijn bemiddelt en geeft helder advies om de klacht om te buigen naar een oplossing in het belang van de minderjarige.
Onderzoek start als andere middelen uitgeput zijn of geen oplossing brachten. Toetsen doen we in de eerste plaats aan het kinderrechtenverdrag en het wettelijk kader. Daarnaast zijn de algemeen aanvaarde ombudsnormen een belangrijk toetsingskader. Die normen hebben vooral te maken met behoorlijkheid en zorgvuldigheid van de dienstverlening van overheden, diensten en voorzieningen.
Meer informatie over de klachtenlijn op www.kinderrechten.be