Oslo politidistrikt er Norges største politidistrikt målt i innbyggertall, med en befolkning på rundt 911.970 mennesker. Det omfatter tre kommuner: Oslo, Asker og Bærum. I geografisk utstrekning er det derimot et lite politidistrikt, men har ansvar for en relativt stor del av den registrerte kriminaliteten i Norge.
Distriktet har ca. 3000 ansatte: 66,2% er politi, 5,3% er jurister og 26,4% er sivilt ansatte. Det gir Oslo politidistrikt en politidekning på 2,17 per 1000 innbygger.
Oslo politidistrikt har flere oppgaver av nasjonal karakter. Hovedstaden er både sete for Kongehus, Storting og regjering - det er også her departementene og hovedtyngden av direktoratene, og kultur- og finansinstitusjonene er plassert. I tillegg ligger Beredskapstroppen, Helikoptertjenesten, Bombegruppen og Krise- og gisselforhandlingsseksjonen til distriktet.
Reform 2015–2016
Som ledd i nærpolitireformen ble Oslo politidistrikt slått sammen med Asker og Bærum politidistrikt 1. januar 2016. Alle landets politidistrikter er i dag organisert likt (unntaket for Oslo er de nasjonale bistandsressursene):
- Felles enhet for operativ tjeneste
- Felles kriminalenhet
- Felles enhet for etterretning og etterforskning
- Felles enhet for forebygging
- Felles enhet for påtale
- Felles enhet for utlending og forvaltning
- Felles enhet for sivil rettspleie (namsfogd)
- Felles enhet for nasjonale bistandsressurser
- Enhet sentrum
Grønland politistasjon
Sentrum politistasjon
- Enhet vest
Asker politistasjon
Bærum politistasjon
Majorstuen politistasjon
- Enhet øst
Manglerud politistasjon
Stovner politistasjon
I tillegg har distriktet en kommunikasjonsstab, en HR- og HMS-stab, en virksomhetsstyringsstab og en internrevisjonsstab.