Volgens de Grondwet is de gemeenteraad het hoogste orgaan in een gemeente. De samenstelling van de gemeenteraad wordt eens per vier jaar bepaald op grond van de gemeenteraadsverkiezingen. De functie van de gemeenteraad is te vergelijken met die van een algemeen bestuur van een organisatie, instelling of vereniging. Hoofdtaken van de gemeenteraad zijn het vaststellen van de hoofdlijnen van beleid en het toezien op de uitvoering daarvan.
Het dagelijks bestuur van de gemeente Terschelling is in handen van het college van burgemeester en wethouders: twee uit en door de raad gekozen wethouders, met als voorzitter de door de Kroon (= bij Koninklijk Besluit) benoemde burgemeester. Het college wordt bijgestaan door de gemeentesecretaris, de directeur van de ambtelijke organisatie. De burgemeester is zowel voorzitter van de gemeenteraad als van het college van B&W. In de collegevergaderingen heeft de burgemeester stemrecht, in de raadsvergaderingen niet.
De gemeentesecretaris heeft de leiding over de ambtenaren en vormt de verbinding tussen het college van B&W en het ambtelijk apparaat. Hij is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de ambtelijke organisatie en is aanwezig bij de vergaderingen van het college van B&W. De secretaris vormt samen met de staf/sectorhoofden het MT.
De ambtelijke organisatie van de gemeente Terschelling is verdeeld in twee sectoren (Grondgebied en Burger & Bestuur) en een stafdienst (Middelen), met daaronder een verdeling in teams, bijvoorbeeld Bouwen & Wonen, Bestuurszaken en Financiën. De ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraad is in handen van de griffier, die overigens binnen de ambtelijke organisatie niet onder de gemeentesecretaris valt. Naast de hiervoor geschetste structuur kent de gemeente ook nog een eigen ondernemingsraad en bestaat er een 'georganiseerd overleg' (GO) voor onderwerpen die met de rechtspositie van de ambtenaren te maken hebben.