Het Gelders Orkest geeft ruim honderd symfonische concerten per seizoen. Deze concerten vinden grotendeels plaats in de provincie Gelderland, waar het orkest concertseries verzorgt in standplaats Arnhem, en verder in Nijmegen, Apeldoorn, Zutphen, Doetinchem en Ede. Daarnaast speelt het orkest op diverse grote Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en De Doelen in Rotterdam. Ook geeft HGO regelmatig concerten in het buitenland. Het orkest begeleidt jaarlijks een opera in samenwerking met de Nationale Reisopera en verzorgt de begeleiding van diverse koren in de regio. Tot de reguliere activiteiten van het orkest behoren verder cd-opnamen, kamermuziekconcerten en een groot aantal educatieve activiteiten.
Onze geschiedenis
De wortels van het orkest stammen uit 1889, met de oprichting van de Arnhemse Orkest Vereniging (AOV) door Albert Kwast. Onder leiding van dirigenten als Peter van Anrooy en Jaap Spaanderman ontwikkelt de AOV zich tot een volwaardig symfonieorkest. In 1949 gaat het orkest verder als Het Gelders Orkest (HGO). Vanaf die tijd zwaaien onder anderen Carl von Caraguly en Yoav Talmi de scepter over het orkest. Vanaf 1989, onder chef-dirigent Roberto Benzi en zijn opvolger Lawrence Renes, ontwikkelt HGO zich tot een van de belangrijkste regionale orkesten.
CD-opnamen
Het Gelders Orkest neemt jaarlijks verschillende cd’s op voor het Japanse label Exton. De opname van de Zesde symfonie van Mahler voor dit label kreeg in Luister een 10. Tot de cd’s die binnenkort zullen verschijnen, behoren Mahlers Tiende symfonie en de symfonieën van Brahms o.l.v. Martin Sieghart, evenals de Symphonie fantastique van Berlioz en Moesorgski’s Schilderijententoonstelling o.l.v. Ken-ichiro Kobayashi. Opnamen van werken van Willem Jeths en Jacob ter Veldhuis werden zeer goed beoordeeld door de pers. Eerdere cd-opnamen met werk van Igor Markevitsj werden genomineerd voor een Grammy Award. Kijk in onze winkel.