Op de grens van Limburg en Brabant, op het snijpunt van drie waterwegen, ligt aan de A2 de gemeente Nederweert. De gemeente is rijkelijk bedeeld met bedrijven, winkels, scholen, verenigingen, bezienswaardigheden en sportfaciliteiten. De ruim 17.000 inwoners wonen in ruim opgezette woonkernen met veel groen op een oppervlakte van ruim 10.000 hectare.
Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De gemeenteraad van Nederweert telt 17 personen, verdeeld over 4 politieke partijen: CDA (6 zetels), Jongeren Akkoord Nederweert (5 zetels), Nederweert Anders (3 zetels), D66 (2 zetels) en VVD (1 zetel). Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur van de gemeente.
Nederweert heeft een organisatie met weinig hiërargische lagen. De secretaris (directeur) staat aan het hoofd, met daaronder twee afdelingshoofden en de medewerkers. Er is uitgegaan van een vraaggerichte, platte structuur met logische bedrijfsprocessen. De afdelingen zijn onderverdeeld in kleinere teams die zelfstandig opereren. De stafafdeling adviseert en ondersteunt het bestuur, management en overige afdelingen en valt rechtstreeks onder de gemeentesecretaris.
De gemeente Nederweert biedt producten en diensten aan op het gebied van burgerzaken, belastingen, bouwen, wonen & bedrijven, milieu, openbare ruimte en werk & inkomen.