Hikayemiz ; Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan, yüzyıllar boyunca Güneydoğu Anadolu’nun fikir, sanat, kültür ve bilim merkezi olmuş ; ısının 40-50 dereceye vardığı yaz günlerinin bunaltıcı sıcaklığından kurtulmak amacıyla gelişen düz damlı evleri ile tipik yöre mimarisinin günümüzde de yaşatıldığı, uzun surları, Malabadi Köprüsü, karpuzu, yetiştirdiği şairleri ile ün yapmış ilimiz Diyarbakır’ da başlıyor.
Şiirlere ve filmlere konu olan lezzetlere imza atan Recep BUDAK namı değer Recep Usta 1961 yılında Diyarbakır’da doğdu. Restorancılık mesleğine, bulaşıkçı olarak Silvan’da başladı. 1978 yılında kendi lokantasını açarak aşçılığa adım attı. Aşçılıktaki ilk ustalığı; gerdan haşlamadır ki bu yemek, Yılmaz Erdoğan’ın en çok sevilen şiirinin “Ben seninle bir gün Veysel Karani’de haşlama yeme ihtimalini sevdim ” dizesindeki lokantada sunulmaktadır. Haşlamayı yapan ise Recep Usta’dır. Bununla da kalmaz Recep Usta ; tava, kaburga dolması ve gerdan haşlamayı başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerine tanıtan ve sevdiren kişidir.
“Farklı bir tat, güzel bir yemek, iyi bir hizmet sunmuşsam dünyanın en mutlu insanı benim” der , Recep Usta. İşte bu düşünce ile hazırladığı yemeklerin lezzeti dilden dile yayıldıkça, bu eşsiz tatları diğer illere taşıma kararı alır.