Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden NGO (non governmental organization) som drivs i form av en allmännyttig stiftelse av folkrörelsekaraktär. Syftet är att förbättra situationen för dem som drabbas av brott. En viktig del i detta arbete är att tillsäkra att brottsdrabbade får sina grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda för att på så sätt stärka dem så att de kan undvika att hamna i en offerroll.
Visionen är att Sverige även i framtiden ska vara ett av världens bästa länder att bo, vistas och verka i. Ett av hoten mot denna vision är en ökande brottslighet. Det gäller inte minst den organiserade brottsligheten som hotar rättsstaten och ytterst våra demokratiska värden.
Säkerställa hjälp till brottsdrabbade
En av de viktigaste åtgärderna som en rättsstat kan använda för att motverka en sådan negativ utveckling är att säkerställa att de som drabbas av brott alltid får hjälp, stöd och skydd. Om de som drabbas upplever att de inte får sina rättigheter tillgodosedda ökar risken för att de tappar förtroendet för samhället i allmänhet och för rättsväsendet i synnerhet. I värsta fall kan detta medverka till att de söker sig nya vägar för att få upprättelse, vägar som ligger utanför myndigheters insyn och kontroll.
Om brottsdrabbade däremot känner att de i praktiken får hela samhällets stöd i utsatta situationer ökar förutsättningarna för att de tar sitt ansvar genom att till exempel anmäla brott till polisen, medverka i brottsutredningar och ställa upp som vittnen.
Nya infallsvinklar
För att kunna uppnå de förbättringar som behövs inom detta område krävs aktörer som kan angripa frågeställningarna och problemen på nya sätt och med nya infallsvinklar. Sådana aktörer måste vara självständiga och fristående från traditionella myndigheter, organisationer och andra inom området.