Stichting Hoogbouw maakt vanaf haar oprichting in 1984 bouwend, bestuurlijk en ontwerpend Nederland enthousiast voor hoogbouw. In de naoorlogse ontwikkeling van Nederland was hoogbouw nog een bijzonderheid gebleven, maar de inzet van Stichting Hoogbouw heeft bijgedragen aan een steeds verder groeiend aandeel van hoogbouw in de Nederlandse steden.
Hoogbouw is anno nu niet meer weg te denken als onderdeel van onze levendige stad. Het bepaalt meer dan ooit de beleving en kwaliteit van de stedelijke omgeving, vaak met een positief imago.
Hoogbouw is specialistisch. Het ontwerp en de realisatie zijn complexe puzzels. Het is evident dat de constructieve, bouwtechnische en logistieke uitdagingen hoog zijn. Niet alleen enthousiasme maar juist ook hoogstaande deskundigheid is noodzaak voor een financiële haalbaar en qua risico beheersbaar nieuwbouwproject. De technische en financiële kant van nieuwbouw is uitdagend en ook aan het functioneren van hoogbouw worden – steeds meer – hoge eisen gesteld. De energetische kringloop, de kwaliteit van wonen en de weerslag van hoogbouw op de ecologische en sociale footprint zijn serieuze vraagstukken.
Het doel van Stichting Hoogbouw is verruimd van enthousiasme naar deskundig verstand van zaken. Naar een kenniscentrum dat nodig is voor een robuuste, toekomstbestendige ontwikkeling van deze uitdagende gebouwtypologie. Zo borgt ze dat hoogbouw blijft bijdragen aan het integraal functioneren van de stedelijke omgeving. Stichting Hoogbouw voert het debat en stimuleert en faciliteert de kennisontwikkeling binnen de brede en veelzijdige gemeenschap van bouwers, ontwikkelaars, ontwerpers, beleidsmakers, wethouders en bestuurders en gebruikers. Stichting Hoogbouw investeert in expertise over de juiste balans tussen economische, culturele, sociale en ruimtelijke aspecten van hoogbouw en deelt haar brede kennis. De kernvraag: hoe kan een hoog gebouw een waardevolle bijdrage leveren aan een vitale, duurzame en leefbare omgeving in een stad?