SpaarGas is een meerjarenproject waarin Stichting Duurzame Energie Ramplaan, de TU Delft en de gemeente Haarlem samen met bewoners onderzoeken hoe ze de wijk zoveel mogelijk aardgasvrij kunnen maken. SpaarGas hanteert een unieke aanpak waarbij bewoners vanuit een intrinsieke motivatie hun woning en leefomgeving verbeteren.
TU-Delft is onderzoekspartner en geeft op hoofdlijnen advies voor alle gebouw-soorten, plus een gedetailleerd masterplan voor de hele wijk. De TU Delft doet dit onderzoek in het kader van een Europees onderzoek, genaamd ‘Smart Urban Isle’. Dit onderzoek richt zich op de vraag in hoeverre ‘smart urban isles’ kunnen worden ontwikkeld en geïmplementeerd in steden: gebieden waar de gebouwen en gebied zoveel mogelijk energie zelf opwekken, uitwisselen en opslaan zodat zo min mogelijk energie van buitenaf nodig is.
Doelstelling is dus om te kijken hoe de benodigde energie zoveel mogelijk lokaal kan worden opgewekt en gebruikt. Er wordt gekeken naar het energiebesparingspotentieel van de gebouwen in het gebied, in samenhang met verbetering van comfort en gezondheid. Daarnaast kunnen gebouwen mogelijk een rol spelen bij het opwekken, uitwisselen en opslaan van energie.
Tot slot worden mogelijke collectieve systemen, ‘mini energie-netwerken’ onderzocht, waar energie kan worden opgewekt, gedistribueerd en opgeslagen. Tussen alle mogelijkheden wordt een optimum gezocht dat ook financieel aantrekkelijk en praktisch haalbaar is.