Seko sjöfolk är en branschorganisation inom fackförbundet Seko. Vi arbetar för att sjöfolket ska ha rättvisa löner, trygga anställningar och goda arbetsvillkor. Vi organiserar ungefär 6000 medlemmar med arbeten som till exempel matros, servitris, motorman, kocksteward och ekonomibiträde inom sjöfarten. Vi vill att Sverige ska ha en konkurrenskraftig och hållbar sjöfart och vara ett föregångsland i kampen för schysta och säkra arbetsvillkor på världshaven.
Vi har kontor i Göteborg vid Masthuggstorget, här finns administrativ personal, ombudsmän och redaktion. På Barnhusgatan i Stockholm har vi ett mindre kontor med två ombudsmän. I större rederier finns fackliga förtroendevalda företrädare i klubbar och i många mindre rederier finns kontaktombud (Seko-ombud).
Vår historia
Våra rötter leder tillbaka till 1914 då flera olika fackförbund bildades för att organisera manskapsbefattningar till sjöss. Två av dem var Svenska Sjömansunionen och Svenska Eldareunionen. 1932 slogs de olika fackförbunden samman till Svenska Sjöfolksförbundet.
Seko sjöfolk bildades 1996 när Svenska Sjöfolksförbundet och Seko (tidigare Statsanställdas Förbund) gick samman. Sedan 1996 är Seko sjöfolk en branschorganisation inom Seko, Service- och Kommunikationsfacket.