De PMA brengt de expertise van klinische specialisten en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC samen. Door deze werkwijze wil de PMA een goede en efficiënte aanvulling zijn op de bestaande curatieve en Arbozorg.
Hierdoor levert de PMA een bijdrage aan het langer doorwerken van mensen met werkgerelateerde aandoeningen.
Wie kunnen verwijzen
Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, huisartsen en medisch specialisten kunnen de patiënten verwijzen naar deze polikliniek. Dit geldt ook voor bedrijven, rechtbanken, gemeenten etc. Verwijzen kan online.
Wie betaalt
De kosten die verbonden zijn aan de verwijzing naar de PMA worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. In de praktijk worden ze betaald door de werkgever of de arbeidsongeschiktheidsverzekeraars die hiervoor een offerte ontvangen.
Patiënten kunnen zich niet zelf aanmelden voor de Polikliniek Mens en Arbeid. Dit kan wel via de bedrijfsarts, huisarts of een specialist. In de onderstaande folder kunt u meer informatie over de Polikliniek Mens en Arbeid vinden: Patiënteninformatie.
Binnen de Polikliniek Mens en Arbeid is ook het Solvent Team werkzaam. Dit richt zich op diagnostiek en begeleiding van patiënten met chronische toxische encefalopathie door oplosmiddelen, ook bekend als OPS of schildersziekte. Diagnostiek van het Solvent Team wordt betaald middels een nationale subsidie en komt niet voor rekening van patiënt of werkgever. Voor expertises voor bijvoorbeeld de rechtbank geldt wel een offertetraject.
De PMA beschikt ook over de arts-deskundigen die aangewezen zijn door Inspectie Leefomgeving en Transport Rail en Wegvervoer bij medische keuringen van spoorweg personeel.