De Koninklijke Marine zorgt kort gezegd wereldwijd voor veiligheid op en vanuit zee. Je zou kunnen denken dat de marine alleen maar schepen heeft. Niets is minder waar. De marine is een grote organisatie waar we met ruim 11.000 mannen en vrouwen werken in tal van beroepen. De diverse functies en werkplekken zijn afwisselend, zo kan je afhankelijk van je functie bijvoorbeeld aan boord van een fregat bij Hawaii varen, met het Korps Mariniers in Noorwegen trainen of werken als automonteur in Doorn.
De vloot
Bij de marine denk je in eerste instantie aan schepen. Logisch, want de schepen vormen een belangrijk deel van de zeemacht. Alle schepen, van de mijnenjagers tot onderzeeboten, dragen bij aan het werken aan veiligheid op en vanuit zee.
Maar behalve schepen heeft de marine ook helikopters. Ze vliegen vanaf Den Helder voor bijvoorbeeld reddingsoperaties of gaan mee aan boord van de schepen.
Korps mariniers
Korps Mariniers
Een speciaal onderdeel van de marine is het Korps Mariniers. Een goed getrainde eenheid die opereert op de grens van water en land. En die waar ook ter wereld snel inzetbaar is. Een pittig beroep dat zware eisen stelt aan lichaam en geest. Het Korps Mariniers heeft de beschikking over twee amfibische transport schepen.
Aan de wal
En dan hebben we ook mensen nodig in zogenaamde walfuncties. Denk aan de bevoorrading en het onderhoud van schepen. Het beheer van reserveonderdelen. Het werven en aannemen van personeel. Daarnaast beschikken we bij de marine over een eigen brandweerkorps, ziekenboegen, kazernes en opleidingsinstituten.
Een ander bijzonder onderdeel is de Dienst Hydrografie. We brengen onder andere de binnen- en kustwateren van Nederland en de Nederlandse Antillen in kaart. Daarbij speuren we ook naar wrakken.
Kortom, bij de marine kun je in de meest uitlopende beroepen aan het werk. Wil je meer weten? Bekijk dan de diverse functies binnen de marine of kom naar een Infodag of voorlichting.