Met het Bouwdepot ontvangen jongeren (18 tot 20 jaar) in een kwetsbare positie een jaar lang een Bouwbudget: een schenking voor een vast maandelijks inkomen van 1150 euro per maand. Dit geeft een stabiele basis om zelf te bouwen aan een beter toekomstperspectief. De jongeren staan hierbij zelf aan het roer.
Waarom
Het huidige systeem biedt geen adequate oplossing voor de problemen
van deze jongeren. Vanuit de bestaande wet-en regelgeving wordt er vanuit gegaan dat ouders financieel bijspringen bij kinderen tot een leeftijd van 21 jaar. Jongeren wiens ouders niet in staat zijn of niet willen bijspringen, kunnen slechts aanspraak maken op een uitkering van +/- 260 euro per maand. Zo bouwen ze in hun jonge levensjaren snel een schuld op van gemiddeld 666 euro per maand. Met het Bouwdepot experimenteren we met benaderingen die een nieuw perspectief en mogelijke duurzame oplossingen bieden.
Hoe
Deelnemende jongeren maken een Bouwplan met individuele doelen en
afspraken. Persoonlijke begeleiders van betrokken zorgorganisaties begeleiden
jongeren hierbij, de deelnemers zelf zijn in de lead. Er wordt vanuit vertrouwen
gewerkt, in plaats van controle. Het Bouwbudget is daarmee te zien als leergeld. Geld dat jongeren kunnen investeren in de dingen die voor hen belangrijk zijn. Maar ook om soms fouten mee te maken en hiervan te leren, zonder dat er grote gevolgen tegenover staan.
Door het vaste maandelijkse inkomen in combinatie met een eigen ‘Bouwplan’ komt er (financiële) rust, gaan de jongeren van overleven naar leven, en is er tijd voor traumaverwerking en het ontwikkelen van levensvaardigheden. Zo kunnen de jongeren een volgende stap zetten. In de komende jaren zal het Bouwdepot in samenwerking met verschillende gemeenten meerdere pilots initiëren als kickstarter van systeemverandering.