In Amsterdam vindt jaarlijks op 4 en 5 mei een groot, veelzijdig en meerstemmig programma rondom herdenken en vieren plaats. Voor het Amsterdams 4 en 5 mei comité gaat het herinneren van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog onverbiddelijk samen met waakzaamheid voor hedendaags geweld en racisme, ontmenselijking en onderdrukking en het verzet daartegen. Niet voor niets was het motto van de oprichters in 1946: ‘Dit nooit meer’.
Op 4 mei herdenkt de stad de gevolgen van radicale uitsluiting en ontmenselijking. Bijna een tiende van de Amsterdamse bevolking stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amsterdammers staan stil bij de geschiedenis van razzia, verzet en collaboratie. Ze herdenken de moord op Joden, Roma, Sinti en anderen die gemarginaliseerd werden. Ze herinneren zich de verhalen van vrijheidsstrijd, die ook elders in de wereld gevoerd werd. Verspreid door de stad zijn ruim vijftig lokale herdenkingen, vele Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet, concert- en filmprogramma’s en Theater na de Dam-voorstellingen.
Op 5 mei is Amsterdam één groot Bevrijdingspodium; met Bevrijdingsfestivals, Vrijheidsmaaltijden, muziek, theater, gesprek, wandelingen en tentoonstellingen. Op culturele podia en pleinen, in buurthuizen en parken organiseren Amsterdammers vele activiteiten. Om 79 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog betekenis te geven aan de blijvende noodzaak van het tegengaan van geweld, ontmenselijking, onderdrukking en racisme. Door onverschilligheid tegen te gaan en te erkennen dat we pas vrij zijn als we allemaal vrij zijn. Aan die morele opdracht geven Amsterdammers op 4 en 5 mei in hun eigen buurt op hun eigen manier invulling.